Proiectul a fost implementat în cadrul Priorității de investiții 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ pe investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Tendința tot mai mare de urbanizare forțează orașele să modernizeze infrastructura existentă și să dezvolte noi forme de infrastructură. Viitoarele sisteme de infrastructură trebuie să fie inteligente, autonome și interconectate pentru a face față creșterii rapide a populației urbane asigurând o înaltă calitate a vieții.
Obiectivul general vizat prin acest proiect a fost reducerea emisiilor de carbon în municipiul Satu Mare prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Satu Mare. Obiectivul general al proiectului a fost în concordanţă cu obiectivul Axei Prioritare 4 a POR 2014-2020: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e: Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.
Obiectivul specific al proiectului a fost crearea, modernizarea și extinderea unei rețele coerente de piste/trasee pentru biciclete, astfel încât să se poată asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părţi din cota modală a transportului privat cu autoturisme către utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare. Ȋn acest mod, se pot diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalent CO2 din transport în municipiu. În acest sens, s-a urmărit creșterea atractivității acestui mod de transport nemotorizat, prin îmbunătățirea condițiilor de deplasare cu bicicleta, asfel încât utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puţin atractivă din punct de vedere economic şi al timpilor de parcurs, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.
Prin implementarea proiectului s-au obținut rezultate precum creșterea numărului de persoane care utilizează pista de biciclete, scăderea anuală a gazelor cu efect de seră, lungimea pistei de biciclete amenajată, creșterea numărului de pietoni, creșterea numărului de persoane care utilizează transportul public, scăderea anuală a utilizării autovehiculelor personale.
Bugetul total al proiectului: 10.276.906,89 lei
Perioada de implementare a proiectului: 14.11.2019 -31.12.2023
Un impact semnificativ al acestui proiect este abordarea integrată, investiția fiind în corelare cu alte proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane și îmbunătățirea serviciilor urbane. De asemenea, prin crearea unor structuri dedicate, se va asigura un confort pentru participanții la trafic - autovehicule și bicicliști, mărirea gradului de siguranță a circulației rutiere, fiind promovat un mod sănătos de transport.