Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu îi invită pe sătmăreni la o nouă ediție a Caravanei TIFF, între 18-20 iunie, începând cu ora 21:30 în pasajul Corneliu Coposu din Satu Mare. Intrarea este liberă.
Programul cuprinde filme din selecția TIFF: primul film românesc nominalizat la Oscar (Colectiv), un film românesc de dragoste cu elemente de basm (Poate mai trăiesc şi azi), scurtmetraje premiate și cel mai nou film al regizoarei maghiare multipremiate Ágnes Kocsis (Eden).
Vineri, 18 iunie, ora 21:30
Kaimos (r. Sarra Tsorakidis) - 27min.
Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Jurgiu) - 1h13min
Trailer: https://youtu.be/CZJwL93SAvE
Sâmbătă, 19 iunie, ora 21:30
Bucureștiul văzut de sus (r.Andrei Răuțu) - 17min
Eden (r.Ágnes Kocsis) - 2h33min
Trailer: https://youtu.be/kQregBVqN4s
Duminică, 20 iunie, ora 21:30
Corigent (r.George ve Gänæaard) - 15 min
Colectiv (r. Alexander Nanau) - 1h50
Trailer: https://youtu.be/NCiK-Z4yiiU
Caravana Filmelor TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei. Caravana este prezentată de Banca Transilvania, sponsor: Enel România.
Ediția sătmăreană este organizată de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural ,,G.M. Zamfirescu”. Accesul la proiecții se face cu respectarea regulilor de distanțare și de prevenire a răspândirii Covid-19.
Facebook event: https://fb.me/e/E7Er59nW
Despre filmul Colectiv, r. Alexander Nanau
În 2015, incendiul de la clubul bucureştean Colectiv se soldează cu 27 de morţi şi 180 de răniţi. În spitale, cei internaţi cu arsuri încep să moară, deşi starea lor nu era atât de gravă. Dezvăluirile făcute de un medic unei echipe de jurnalişti vor duce la o investigaţie ce arată o imensă fraudă în sistemul medical. Şi când guvernul numeşte un nou ministru al sănătăţii, acesta oferă acces total în eforturile sale de a reforma sistemul medical corupt.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, la 4 septembrie 2019. A fost lansat în România la 28 februarie 2020 și la 20 noiembrie 2020 în alte țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. A primit aprecieri de la critici, precum și premii, inclusiv de la Premiile Academiei Europene de Film și Societatea Națională a Criticilor de Film. La 15 martie 2021 a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar.