Lipsa asigurării medicale a persoanelor fără adăpost, dificultatea gestionării cazurilor în care persoanele fără adăpost au probleme psihice, vidul legislativ în acest domeniu și necesitatea existenței unui centru rezidențial la nivel județean care să acopere nevoile persoanelor aflate în această situație, au fost doar câteva dintre problemele identificare pentru care se caută soluții.
,,Adăpostul de Noapte este singurul de acest fel din județ, însă noi nu putem oferi cazare și persoanelor care vin din alte localități, pentru că nu ne permite legislația. Ar fi nevoie de un centru rezidențial județean, astfel încât persoanele care sunt identificate pe stradă și suferă de boli psihice, să primească îngrijire și asistență acolo. Direcția de Asistență Socială are în vedere să extindă spațiul Adăpostului de Noapte, motiv pentru care căutăm soluții de finanțare europeană, însă deocamdată nu există axe de finanțare deschise pentru acest sector de activitate”, a declarat directorul Direcției de Asistență Socială, Adrian Balaj.
Întâlnirea de lucru s-a încheiat cu intervenții punctuale, fiind notate serviciile ce s-ar putea dezvolta în viitor, astfel încât să fie acoperite nevoile persoanelor fără adăpost. Totodată, cei prezenți au subliniat necesitatea de a continua acțiunile de prevenție, astfel încât, în anii care urmează să nu ne confruntăm cu un val de oameni fără adăpost în stradă.
GLASS este format din mai multe instituții, ONG-uri și fundații care fac echipă pentru a găsi soluții la problemele sătmărenilor aflați în situații vulnerabile. Întâlnirea de joi continuă seria evenimentelor de lucru care au demarat în luna februarie a anului în curs.