CONCURS ECOLOGIC ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR
CONCURS ECOLOGIC ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR
niţiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor aparţine, din anul 1999, Federaţiei Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate.

În acest an, Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul vieții” cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare, a celebrat acest eveniment ecologic în Parcul Cubic din Municipiul Satu Mare alături de grupul eco voluntarilor însoțiți de profesorii coordonatori din cele 31 de unități de învățământ participante la programul de educație ecologică ,,Fii TU schimbarea pentru TINE, pentru NOI, pentru un VIITOR VERDE!”Ediția II, program lansat de către asociație  în anul școlar 2022-2023.

În vederea promovării în rândul comunității a importanței spațiilor verzi și a necesității extinderii acestora, pentru a asigura fiecărui cetățean 26 mp. de spațiu verde, fiecare școală participantă la eveniment a realizat macheta  unui ECOPARC, utilizând o mare diversitate de deșeuri reciclabile. Totodată au scos în evidență necesitatea producerii și utilizării energiilor regenerabile prin realizarea unor mijloace de producere a acestora și chiar a unor instalații funcționale dovedind înaltul spiritul creativ și inovativ caracteristic generației actuale de tineri.

După deschiderea evenimentului de către edilul orașului Kereskényi Gábor, care a subliniat importanța punerii în valoare și a extinderii spațiilor verzi, felicitând elevii și organizatorii evenimentului, președintele asociației Békéssy Elisabeta a făcut o scurtă prezentare a semnificației evenimentului după care a urmat evaluarea machetelor de către un  juriu format din specialiști în domeniu:

  • inspector școlar de biologie Săsăran Mariana,
  • Ienei Timea – consilier din partea Agenției pentru Protecția Mediului,
  • administratorul public al municipiului Maskulik Csaba, directorul firmei DEDEMAN Satu Mare, Mihai Anița
  • președintele asociației Békéssy Elisabeta .

Machetele au fost evaluate după următoarele criterii: aspect, calitatea prezentării și caracterul ecologic al machetei.Fiecare machetă a fost realizată cu multă minuțiozitate, creativitate, ingeniozitate și cu multă dragoste pentru natură lucru subliniat de către Săsăran Mariana cu ocazia evaluării lucrărilor.

Pentru efortul depus în beneficiul mediului asociația a oferit fiecărei școli respectiv profesor coordonator diplomă și un puzzle cu 1000 de piese reprezentând mai multe specii de păsări iar școlile ocupante a locurilor I,II și III câte un puzzele 3D din care vor realiza câte un glob pământesc. Din partea firmei DEDEMAN care a asigurat paleții pentru fiecare școală servind ca suport pentru machetă, fiecare școală a primit câte un brăduț argintiu în ghiveci care va fi plantat în curtea școlii.

Școlile care au realizat cele mai sugestive machete au fost:

La finalul evenimentului, din machete s-a realizat o mică expoziție care va putea fi vizitată de către publicul sătmărean în perioada: 24.05.2023-31.05.2023.