Grădina de tir, pentru că acesta era numele Grădinii Romei cu mult timp în urmă, a fost amenajată datorită interesului crescut pentru tir al oamenilor ce trăiau la final de secol 18 pe aceste meleaguri. Exercițiile de tragere, terenurile pentru concursurile de tir aveau nevoie de o infrastructură pe măsură. A fost construită Casa de Tir - Lövőház, baia cu aburi a oraşului, un restaurant, iar în mijlocul lacului din grădină a fost ridicată o fântână arteziană.
Din 1896 începe amenajarea Grădinii Kossuth. Johann Heim, grădinar hamburghez premiat internațional pentru planurile sale de grădini, este cel care îi dă forma arhitecturală.
În 1920, parcul își recapătă denumirea de Grădina Romei, după al doilea război Mondial devenind iar Grădina Populară, iar din 1976 devine Parcul Pompierilor, loc de organizare a sărbătorilor din vremea comunismului.
Din 1989, parcul revine la denumirea de Grădina Romei, respectiv Kossuth Kert. Clădirea Băii comunale din Grădina Romei este singura dintre edificii care a rămas și în zilele noastre, fiind Casa Verde, clădire monument istoric în care se organizează întâlniri, conferințe de mici dimensiuni și ședințe.
Grădina Romei atrage zi de zi sătmăreni din toate colțurile orașului, unii ieșiți la plimbare, alții la mișcare sau pur și simplu la odihnă.