3 napra Szatmárnémetibe költözik a világzene
Május 13-15. között különleges dallamoktól lesz hangos Szatmárnémeti, hiszen a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ első alkalommal szervez világzenei fesztivált.

A WORLD MUSIC FESTIVAL 3 napja alatt 3 különböző zenei kultúrát valamint 3 egyedi gasztroélménnyel ismerhetnek meg a szatmáriak. A rendezvény helyszíne a Dr. Fátyol Rudolf park azaz a Tűzoltótorony körüli tér, amely már tavaly is közkedvelt rendezvényhelyszíne volt a szatmáriaknak.

A turisztikai vonzerejű rendezvény során 6 kiváló zenekar lép színpadra, hogy zenéjükkel elkápráztassák a közönséget. Ismerjük meg őket.
A közel-keleti nap (május 13.) fellépői a Nasip Kismet és a török Light in Babylon.


A török-magyar Nasip Kismet hűen ötvözi a modern hangzásvilág elemeit az eredeti török régizenével. A pszichedelikus török folkot etnojazzes ízekkel vegyítő zenekar a saját számaik mellett főként energikus török népdalokkal kápráztatja közönségét. A zenekar korokon átívelő zenei utazásra invitál, amely során eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről.

Egy cimbalom, egy gitár és egy lehengerlő énekhang. A Light in Babylon közel-keleti dallamokkal varázsolja el a közönséget. A zenei stílusuk túlmutat a nyelv és a kultúra határain. Ennek megfelelően zenéjüket identitás, nemzetiség és vallás számos metszéspontjában tartják nyilván nemzetközi szinten. A tagjai különböző helyekről származnak és különböző nyelveket is beszélnek, azonban van egy nyelv, amelyet mindannyian kitűnően beszélnek, ez a zene. 

A klezmer napon (május 14.) a Budapest Klezmer Band és a holland L'Chaim zenekar dallamai töltik be a teret.
A Budapest Klezmer Band 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.
A L'Chaim zenekar a kelet-európai hagyományok zenei jellegzetességeivel és élénk dallamaikkal csempészik be magukat a közönség szívébe. A zenekart 7 zenész teszi különlegessé, akik 4 különböző országból származnak: Hollandiából, Olaszországból, Törökországból és Szíriából. A zenekar sokszínűsége a zenei vonalon is élénken megmutatkozik, ugyanis a klezmer, a balkán, a cigány, a jazz és a közel-keleti hangzásvilágon alapuló repertoár frissítő és ritmusos egyveleget alkotnak.
A mediterrán napot a Canarro és világhírű Barcelona Gipsy BalKan Orchestra teszi különlegessé.
Manouche swing magyar zenei ízekkel fűszerezve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. A 20-as 30-as évek swing és jazz zenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül tárják a közönség elé.

A Barcelona Gipsy BalKan Orchestra a világzenei színpadok állandó fellépője, a világzenei színtér legismertebb és leghíresebb zenekara. A formáció 8 kiváló zenésze Európa 6 országából - Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból, Szerbiából, Franciaországból és Ukrajnából - származik. Balkáni hangzásvilágú zenéjükkel több mint 35 országban megfordultak már, többek között az Egyesült Államokban és Kanadában is. 

Célkeresztben a gasztronómia különlegességek

A World Music Festival zenei kínálatához szorosan kötődve a gasztronómiai felhozatal is tartogat meglepetéseket. A tematizálás ez esetben is marad, tehát pénteken közel-keleti, szombaton kóser, vasárnap pedig mediterrán ízvilág különlegességeivel ismerkedhetnek a látogatók. S hogy a koncertélményét ne zavarja meg a különleges ízvilággal való ismerkedés, a  vendéglátósok mindhárom napon már 17 órától várják az érdeklődőket.

Jegyek
A fesztiválra belépőket a BILETE.RO hálózatán keresztül a  https://bit.ly/wmf_tickets linkre kattintva illetve a RED HAT YARDBAN és a MOOSE SOCIAL PUBBAN lehet megvásárolni. A napi belépők ára 20 RON értékben, míg a fesztivál teljes időtartamára szóló bérletek 50 RON értékben válthatóak.
A rendezvény kedvezőtlen időjárás esetén a Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében lesz megtartva.
Naprakész információkért és további részletekért kövessék a World Music Fesztivál eseményét illetve a „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ  Facebook- illetve Instagram oldalait!
 

 
Cookie