Újévi Ökumenikus Ima Szatmárnémetiben
Második alkalommal szervezte meg az Iparosotthonban az „Újévi ökumenikus imát” a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács. Az eseményen kilenc szatmárnémeti egyház képviselői, politikusok és a civilek egyaránt jelen voltak, és a hálaadás mellett Szatmárnémeti fejlődéséért és minden polgáráért is imát mondtak

Az eseményen a szatmárnémeti felekezetek képviselői, politikusok és a civilek egyaránt jelen voltak, és mint azt megnyitójában Dohi-Trepszker Lilla tanácsos, a rendezvény kezdeményezője elmondta, a felgyorsult világban rengeteg impulzus ér mindenkit, amelyek közül nehéz eldönteni, mi is a legfontosabb. 


„Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő választ, az idő is korlátozott, ezért kérjük az év elején a Fennvalótól, hogy adjon bölcsességet a döntéseinkhez.” – mondta köszöntő beszédében.
Kereskényi Gábor polgármester a keresztény értékrend megőrzésének a fontosságára hívta fel a figyelmet.


„Miután a francia forradalom utáni zűrzavaros időszakot követően a helyére kerültek a dolgok, a társadalmi normák alapjait pedig ismét a keresztény értékrend határozta meg, sokan úgy vélték, a kétezer éves keresztény Európa biztos lábakon áll. De alig több mint 200 évnek kellett eltelnie, és ismét azzal kell szembesülnünk, hogy bizonyos érdekcsoportok szellemi és fizikai támadást indítanak hitünk és a keresztény értékrend ellen. A neoliberális nyugati társadalom sajtótermékeinek, a közel-keleti és afrikai iszlám csoportoknak a keresztények ellen indított akciói ma már mindennaposak, és ha nem fordítunk kellő figyelmet erre, könnyen lehet, hogy a megszokott világunknak és Európa hagyományos identitásának rövidesen búcsút mondhatunk.
És ezek nem csak nagy szavak, hanem a realitás. A társadalom alapját képező hagyományos családi modellek válságát éljük, ahol egyes politikai köröknek a legfontosabb a törvénybe foglalása annak, hogy a férfiak is szülhetnek, hogy az érzékenységre hivatkozva megtiltsák a szent Miklóstól eredő Mikulás szó, vagy a Boldog karácsony használatát.
Ha azt akarjuk, hogy utódaink számára egy a férfi és a nő közötti házasság legyen a természetes, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanunk mindannyiunknak, egyházi vezetőknek, politikusoknak és civileknek erre, és az emiatt szükséges válaszlépésekre. Nincsenek illúzióim a tökéletes politikai egyetértéssel kapcsolatban, az azonban meggyőződésem, hogy vannak olyan témák, amelyeknél nincs helye a vitának. A keresztény értékrendünk megérzése pedig egy ilyen téma! Ezért arra kérem az Istent, hogy adjon nekünk elég bölcsességet, hogy együtt tudjunk tenni a hit megőrzéséért, és annak ellenére, hogy különböző felekezeteket és pártokat képviselünk, minden évben össze tudjunk gyűlni, és együtt imádkozzunk városunkért és annak minden polgáráért, hogy imáinkkal és főleg tetteinkkel olyanná tudjuk tenni Szatmárnémetit, ahol otthon érezzük magunkat.” – jelentette ki a városvezető.


Ezt követően imát mondott Szatmárnémeti lakóiért és a város fejlődéséért Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök, Dumitru Roman és Pallai Béla román- és magyar ajkú görög katolikus esperesek, Chiş Alexandru ortodox parókus, Kiss József református lelkész, Danciu Ioan pünkösdista és Kovács József baptista lelkipásztorok, Pálffy Anna-Mária unitárius és Illyés Sándor evangélikus lelkészek.
 

 
Cookie