Împreună prin Cultură - punți culturale între regiuni
Împreună prin Cultură - punți culturale între regiuni
Bugetul total al proiectului este de 8.893.180,04 EUR

În primul rând, Municipiul Satu Mare va reabilita o clădire neutilizată, situată în Satu Mare pe strada Porumbeilor nr. 1. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, ceea ce oferă o imagine extrem de dezolantă ce justifică necesitatea reabilitării și conservării acesteia, precum și reincluderea ei în circuitul urban prin înființarea unui centru multifuncțional. 

În al doilea rând, reabilitarea fațadei filarmonicii din Satu Mare reprezintă o investiție în infrastructura culturală care va păstra și promova patrimoniul artistic al regiunii. Fațada renovată nu va atrage doar vizitatori locali, ci va atrage și turiștii din România și Ungaria care au un interes comun pentru evenimentele culturale și artistice.

Nu în ultimul rând, instalarea aerului condiționat în Teatrul de Nord din Satu Mare este o investiție importantă din mai multe motive cheie. Această componentă se adresează unei game de nevoi practice, culturale, de mediu și economice, toate contribuind la îmbunătățirea funcționalității generale și a atractivității teatrului. 

În cadrul proiectului, Municipiul Satu Mare se ocupă de organizarea a 3 ateliere profesionale în domenii culturale relevante pentru proiect. Atelierele vor oferi spațiu și context pentru discuții legate de cooperarea actuală dintre organizațiile culturale din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, oportunități de colaborare ulterioară, idei și concepte pentru festivalurile culturale care vor fi organizate la Satu Mare și Nyíregyháza în perioada implementării proiectului. Atelierele vor reuni profesioniști de ambele părți ale graniței implicați în domenii artistice/socio-culturale precum teatre, filarmonici, dans popular, coruri și muzicieni, gastronomie etc.

Festivalul multicultural organizat la Satu Mare va fi cea mai bună ocazie de a pune în valoare moștenirea culturală comună a zonei transfrontaliere folosind infrastructura socio-culturală nou construită și reabilitată care reprezintă subiectul investițiilor în cadrul proiectului. Acesta va reprezenta un eveniment conceput pentru a sărbători diversele culturi, tradiții și comunități din regiunile de graniță, încurajând cooperarea, înțelegerea reciprocă și schimbul cultural. Festivalul va promova diversitatea și unitatea între țările și regiunile vecine, oferind o oportunitate de a explora moștenirea comună, valorificându-şi în același timp diferențele.

Proiectul este implementat în perioada 23.12.2024 – 22.12.2027