În 8 mai, Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare a prezentat spectacolul „Matei Gâscarul în Sătmar” în regia lui Bessenyei Gedő István.
Repertoriul Trupei Harag György a fost completat cu spectacolul „Matei Gâscarul în Sătmar”, o producție jucată deja cu mare succes în stagiunea 2013/2014.
Spectacolul realizat pe baza conceptului regizoral al lui Bessenyei István și imaginii vizuale realizate de Csibi Katalin a renăscut în această stagiune. Datorită regiei și muncii dramaturgice a lui Bessenyei Gedő István, publicul poate vedea spectacolul într-o formă reînnoită, care înglobează o parte importantă a artei populare maghiare, a cântecului și dansului popular sătmărean, detaliu la care contribuie ansamblurile de dans popular Szamoshát, Pünkösdi Rózsák, Röpike și Bokréta, din membrii cărora coregraful Kispál Nándor i-a selectat pe cei mai remarcabili zece dansatori, care joacă și ei în spectacol.
„Aceasta este o producție importantă, pe care am reluat-o în primul rând pentru formarea viitoarelor generații de spectatori, însă spectacolul este în continuare recomandat tuturor celor cu vârsta cuprinsă între 7 și 97 de ani, impresionați de povestea eroului care caută dreptatea, dar și interesați atât de lumea tradițiilor populare maghiare, și de bogata moștenire a culturii populare sătmărene. Avem, totodată, o responsabilitate importantă, deoarece generațiile de elevi se schimbă la fiecare opt ani. Una dintre cele mai importante virtuți ale actualului spectacol, care a fost prezentat în urmă cu zece ani, a fost ca pe linia acestei povești populare cunoscute, să trezim interesul generației tinere pentru melodiile și dansul popular sătmărean, respectiv pentru tot ceea ce însemnă cultură populară. Este plăcut să vezi cum copiii rămân cu gura căscată când îi privesc pe dansatori în acele momente speciale de dinainte de spectacol – atunci când holul și chiar și strada se umple de magia muzicii și a dansului popular sătmărean. A fost foarte important pentru tatăl meu ca această poveste etern valabilă despre căutarea dreptății și umanitate să fie mereu încorporată în cultura populară a regiunii în care este jucată, astfel încât a realizat o versiune care a înglobat profund povestea în cultura populară.” – a prezentat conceptul spectacolului Bessenyei Gedő István, regizorul producției.