Interactiv, premieră absolută în sala studio Ács Alajos
Interactiv, premieră absolută în sala studio Ács Alajos
Miercuri, 20 decembrie, de la ora 18:00, Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare prezintă în sala studio Ács Alajos spectacolul „Interactiv”, în regia lui Lendvai Zoltán. Un număr limitat de bilete sunt disponibile la agenția teatrală de pe strada Horea, majoritatea locurilor fiind vândute în regim de abonament.

Premiera piesei lui Varga Lóránt, dramaturg maghiar contemporan, va fi, de asemenea, o premieră absolută, deoarece montarea regizorului Lendvai Zoltán pune pentru prima dată în scenă această piesă extrem de incitantă, care explorează probleme contemporane.


Regizorul este un invitat constant al Trupei Harag György, numele lui fiind asociat cu numeroase premiere absolute sătmărene, precum „Bună, doctor Mengele!” de Spíró György, respectiv „Nu regret nimic” de Székely Csaba, acesta din urmă fiind invitat, în urmă cu câțiva ani, la Festivalul Național de Teatru din București. Pe lângă aceste premiere absolute, regizorul maghiar a mai montat la Satu Mare spectacole de mare succes ca „Fără leac împotriva familiei”, „Bani din cer” și „Îndrăgostiții din Ancona”.


„În ultimul deceniu, o misiune importantă a Trupei Harag György a devenit aceea de a pune în scenă operele dramaturgilor contemporani și de a include o premieră absolută în fiecare stagiune. Aceasta este o linie importantă a politicii noastre de program, prin care intenționăm să reînviem o tradiție nobilă din istoria trupei, deoarece în perioada întunecată și represivă de dinaintea schimbării de regim, această trupă a oferit o platformă importantă pentru dramaturgia maghiară contemporană din Transilvania. Multe piese de Kányádi  Sándor sau Kocsis István au fost jucate pentru prima dată pe scena sătmăreană de actori extraordinari, mai mult chiar și operele lui Sütő  András au fost jucate cu regularitate. În spiritul revigorării acestei importante tradiții, în ultimul deceniu am inclus în program piese de Szőcs Géza, Visky András, Visky György, Székely Csaba, Láng Zsolt și Hatházi András și, în același spirit, am ales textul lui Varga Lóránt. Consider că spectacolul pe care îl prezentăm acum este demn de atenția mai multor generații, deoarece - cel puțin la suprafață - abordează problemele educației, dar într-o manieră care conturează, de fapt, societatea noastră ca atare. Poate că nu este o coincidență faptul că există deja un interes profesional considerabil pentru acest spectacol, în timp ce biletele pentru primele două reprezentații sunt aproape epuizate." – a declarat Bessenyei Gedő István, directorul artistic al Trupei Harag György.


Lendvai Zoltán a descoperit operele dramaturgului contemporan Varga Lóránt cu ocazia unei alte producții de teatru și, după ce a citit câteva dintre ele, a optat pentru „Interactiv”. A fost impresionat de faptul că Varga vorbește despre subiecte importante, cu replici foarte spirituale, și oferă actorilor oportunități bune de interpretare. Mai mult, până la finalul piesei, nici publicul nu știe cui să-i de-a dreptate, în aceste probleme de interes comun.


„Spectacolul ridică multe întrebări. Un lucru este sigur: lumea se schimbă. Dar în bine oare? Ne plac procesele pe care le vedem? Ori doare să că pierdem valorile în care am crezut? Și ce faci tu, personal, pentru a proteja ceea ce ți-a fost drag cândva? Cât de departe ești dispus să mergi pentru ele? Te-ai confrunta pentru ele? Sau ești suficient de epuizat și cinic să te superi și să nu faci nimic? Se mai poate face (încă) ceva, și dacă da, ce? Și ce se întâmplă dacă acționezi, dar punctul tău de vedere nu este cel corect? Dacă vreți doar să impui lumii ceva ce nu mai există? Ori ce se întâmplă dacă nu ești condus doar de  scopuri nobile?  Mai mult, dacă scopul este sfânt, sunt toate mijloacele cu adevărat permise?" – enumeră regizorul întrebările, care l-au preocupat nu doar pe dramaturg, ci îi vor marca și pe spectatori.
 „Ce se întâmplă atunci când cinci profesori încep să povestească? În mod firesc, vorbesc despre copii, despre condiția de a fi profesor, despre predare, ca și cum nu ar fi existat niciun alt subiect în univers. Așa se întâmplă și în cazul celor cinci profesori care însoțesc corul școlii într-o excursie în străinătate. Copiii sunt cazați deja în camerele lor, profesorii se adună pentru o discuție amicală - nimic formal, doar noi adulți, ca între prieteni.


Dar ce se întâmplă dacă unul dintre profesori are un plan anume pentru acea seară? Își va atinge oare scopul și, dacă o va face, va fi oare toată lumea fericită? Pe măsură ce trece timpul și starea de spirit devine mai destinsă, apar păreri din ce în ce mai ferme despre educație, rigoare, despre faptul dacă indulgența îi ajută sau nu pe elevi, respectiv dacă este nevoie de rigoare, disciplină, sau chiar violență. Și, bineînțeles, unde trebuie trasată linia demarcație, care sub nicio formă să  fie depășită.
Pe măsură ce trece timpul, opiniile și pasiunile devin mai evidente, iar problema nu se mai referă la o școală generală, ci la conducerea unei instituții mult mai mari, la care, în cele din urmă, trebuie să participe toată lumea, profesori și spectatori deopotrivă.” – spune scurta prezentare a piesei.


Distribuția: Nagy Csongor Zsolt, Bogár Barbara, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor și Méhes Kati. Decor: Fornvald Gréti, costume: Szabó Anna, regizor tehnic și sufleor: Varga Katalin.