Recomandări DSVSA pentru e evita apariția pestei porcine africane
Recomandări DSVSA pentru e evita apariția pestei porcine africane
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare atrage atenția asupra faptului că au fost confirmate două focare de pestă porcină africană în județele Maramureș și Bihor și există un risc ridicat de răspândire a bolii pe raza județului nostru.

Pentru a evita apariția pestei porcine africane în gospodăriile sătmărene, recomandă respectarea unor cerințe minime de biosecuritate:

 

-    Achiziționarea de porcine doar din exploatații conforme, cu status de sănătate cunoscut;


-    Cazarea porcinelor în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;


-    Adăposturile să fie curățate și dezinfectate;


-    Trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele, schimbată încălțămintea;


-    Trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrare în adăpost;


-    Trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;


-    Trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minim 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;


-    Trebuie asigurată împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;


-    Porcinele trebuie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;


-    Paiele pentru așternut trebuie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;


-    Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor, nici aruncată în curtea găspodăriei;


-    Nu cumpărați alimente neidentificate, fără documente de circulație, fără certificate sanitar – veterinar pentru porcine, eliberat de medical veterinar;


-    Nu scoateți/introduceți scroafele/vierii din/în exploatație în vederea efectuării montei;


-    Solicitați medicului veterinar identificarea porcinelor din gospodărie;


-    Anunțați medical veterinar pentru orice caz suspect: porc mort/cu semne clinic sau pentru sacrificare porc consum propriu;


-    Pentru comercializarea porcinelor trebuie să vă înregistrați/autorizați sanitar-veterinar.