Pentru a evita apariția pestei porcine africane în gospodăriile sătmărene, recomandă respectarea unor cerințe minime de biosecuritate:
- Achiziționarea de porcine doar din exploatații conforme, cu status de sănătate cunoscut;
- Cazarea porcinelor în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
- Adăposturile să fie curățate și dezinfectate;
- Trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele, schimbată încălțămintea;
- Trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrare în adăpost;
- Trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
- Trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minim 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
- Trebuie asigurată împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
- Porcinele trebuie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
- Paiele pentru așternut trebuie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
- Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor, nici aruncată în curtea găspodăriei;
- Nu cumpărați alimente neidentificate, fără documente de circulație, fără certificate sanitar – veterinar pentru porcine, eliberat de medical veterinar;
- Nu scoateți/introduceți scroafele/vierii din/în exploatație în vederea efectuării montei;
- Solicitați medicului veterinar identificarea porcinelor din gospodărie;
- Anunțați medical veterinar pentru orice caz suspect: porc mort/cu semne clinic sau pentru sacrificare porc consum propriu;
- Pentru comercializarea porcinelor trebuie să vă înregistrați/autorizați sanitar-veterinar.