REZULTATE ȘI CONCLUZII PRELIMINARE CONSULTARE PUBLICĂ RESTART SATU MARE
REZULTATE ȘI CONCLUZII PRELIMINARE CONSULTARE PUBLICĂ RESTART SATU MARE

Municipiul Satu Mare a fost primul la nivel național care a lansat o amplă consultare publică online cu cetățeții și cu mediul de afaceri pentru a elabora o strategie care să ajute la relansarea economiei locale și la sprijinirea cetățenilor care au avut de suferit în urma crizei economice generată de COVID-19.


Peste 1.000 de sătmăreni și 118 societăți comerciale au răspuns întrebărilor chestionarului online care a putut fi completat până în 3 mai. Răspunsurile au fost validate și analizate de trei sociologi pentru că ne-am dorit să avem o perspectivă cât mai profesională asupra rezultatelor.


M-am bucurat să văd că sătmăreii au înteles rolul acestei consultări publice și că au răspuns în număr mare chestionarului. Îi asigur că toate răspunsurile sunt atente analizate și vor sta la baza măsurilor pe care le vom propune. Strategia pe care o vom propune se dorește a fi una bazată pe realitate și va răspunde punctual problemelor stringente cu care aceștia se confruntă. Astăzi, avem și primele concluzii a consultării publice!


• Din totalul celor care au răspuns, 25% au spus că se află în șomaj tehnic, în timp ce un procent de 50 % au menționat că veniturile lor au scăzut considerabil, între 50 și 75 % .
• 20 % dintre respondeți au menționat că întâmpină dificultăți privind plata creditelor.
• 10% dintre respondenți s-au arătat îngrijorați de starea de sănătatea a lor și a familiei
• 17,3 % consideră că restricțiile din această perioadă au avut un efect pozitiv
• 65 % au declarat că în această perioadă suțin producătorii locali
Trebuie luate măsuri coordonate cu mediul de afaceri pentru a minimiza impactul economic viitor.
Astfel că, în pararel cu consultarea cetățenilor am transmis și mediului de afaceri un chestionar. Bineînțeles că, am dorit să aflăm cum a inflluențat pandemia activitatea companiei, dacă se confruntă cu provocări privind plata creditelor și plata furnizorilor.
• peste 25 % dintre companii au fost nevoite să își oprească activitatea, cele mai multe din domeniul serviciilor și a sectorului alimentar,
• peste 40 % dintre firme și-au redus capacitatea, iar un procent de 13,7 % au trimis angajații în somaj tehnic.
• 35 % dintre companii se așteaptă la scăderea continua a vânzărilor.
• 88% dintre companii au răspuns că față de primul trimestru al anului s-au înregistrat scăderi importante ale vânzărilor.


Sunt realități, iar noi luăm această situație în serios. E clar că acești oameni au nevoie de sprijinul nostru și noi pregătim măsuri economice care să vină în sprijinul lor, în măsura în care ne permite bineînțeles și cadrul legislativ. Prin aceste măsuri ne dorim menținerea stabilității financiare, reducerea la minimum a pierderii locurilor de muncă și cel mai important, menținerea afacerilor în stare de funcționare.


La ambele chestionare și cel destinat cetățenilor și cel pentru companii cele mai multe răspunsuri au arătat că sătmărenii , cât și companiile își doresc ca Primăria să continue investițiile.
În ciuda faptului că se vehiculează în spațiul public ideea că toate resursele administrației publice trebuie redirecționate spre domeniul sănătății, sătmărenii și companiile au răspuns într-un număr covârșitor că Primăria trebuie să continue proiectele de dezvoltare începute, să asigure calitatea serviciilor publice.


Cetățenii și-au mai exprimat părerea și asupra organizării evenimentelor în următoarea perioadă.
• 50 % dintre ei susțin organizarea de eveniment și susținerea domeniului cultural
• 35% cred că bugetul evenimentelor trebuie redus
• 15 % cred că este imperios necesară o reducere drastică a bugetului


De asemenea, 70% dintre cetățeni susțin că au apreciat comunicarea Primăriei, lucru care pe care ne vom concentra și în perioada următoare când este necesar ca sătmărenii să aibă la dispoziție informații clare.
Subliniez încă o data că o analiză detaliată va fi făcută publică săptămâna viitoare. Acum se centralizează toate respunsurile venite din sfera economică unde fiecare firmă a avut psoibilitatea de a transmite propuneri punctuale pe fiecare sector și domeniu în parte.