Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Asistență Socială Satu Mare și Asociația ,,Stea” au colaborat anul acesta într-un nou proiect în beneficiul comunității rome din Sătmărel.
Proiectul „ÎMPREUNĂ – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel” a avut în vedere rezolvarea problemelor comunității din cartier.
În total, 120 de persoane, 50 de părinți și 70 de copii, au beneficiat de programe de educație parentală, activități de educație non-formală, programe de prevenire a abandonului școlar; workshop-uri, activități de abilitate, alfabetizare, precum și de sprijin pentru prevenirea abandonului școlar.
De la începutul acestui an, zilnic în cadrul programului au avut loc o serie de întâlniri de lucru cu beneficiarii, adulți și copii, toate cu scopul de a lărgi orizontul de cunoaștere personală al părinților și copiilor.
În timp ce părinții au fost implicați în programe de educație parentală, copiii au participat la programe de prevenire a abandonului școlar, educație non-formală, activități de abilitate, alfabetizare. S-au organizat workshop-uri despre responsabilitățile membrilor familiei, stiluri de parenting, roluri, comunicarea între membrii familiei cu accent pe dezvoltarea pe termen lung a relațiilor. Copiii beneficiari ai proiectului au fost implicați în activități educative, respectiv programul de sprijin aprofundat în domeniul literației și numerației, activități sportive și de dezvoltare personală.
Proiectul se încheie cu rezultate excepționale în materie de alfabetizare: de la recunoașterea cuvintelor dintr-un text scris până la abilitățile de lectură și scriere, copiii au avut o evoluție uimitoare. Astfel, dacă la evaluarea inițială a abilităților de segmentare fonetică 16 din 20 de copii obțineau scor 0, la evaluarea finală 11 din 20 de copii au atins scorul maxim la acest capitol.
Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 49792 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program.