După o pauză de patru ani, Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare a încheiat stagiunea cu tradiționalul spectacol de gală. Publicul sătmărean este obișnuit ca fiecare gală să aibă o temă proprie.
De data aceasta, gala în sine a fost tematica spectacolului evocând, de-a lungul serii, melodii, momente sau costume din spectacolele stagiunii, publicul având sarcina de a ghici titlurile, fiecare răspuns corect fiind recompensat cu câte o minge antistres cu sigla trupei.
Cei doi prezentatori, Laczkó Tekla și Varga Sándor, au introdus publicul în istoria tradiției spectacolelor de gală sătmărene. Gala este un fel de „zi pe dos”, când actorul își alege rolul pe care dorește să îl joace. Primul spectacol de închidere de stagiune teatrală a avut loc în 1954 și, datorită marelui său succes, a fost jucat de mai multe ori în diferite locații. Tradiția, în sensul său actual, a început în anii 90: spectacolul „Cortina!”, conceput și regizat de Parászka Miklós în 1999, purta deja subtitlul de Gala de închidere de stagiune. Începând cu anii '90, se numește deja gală deoarece este asociată și cu o ceremonie de decernare a premiilor: datorită generozității unor sponsori și patroni, actorii și personalul primesc recunoaștere pentru realizările lor de-a lungul anului. Gala, regizată de Nagy Regina, a avut un repertoriu foarte variat, cu recitări, cântece, scenete amuzante.
În cadrul spectacolului de închidere a stagiunii, directorul trupei, Bessenyei Gedő István, a prezentat rezultatele sondajului online desfășurat la sfârșitul stagiunii, în urma căruia publicul nu numai că a decis cu privire la premii, dar a avut, de asemenea, șansa de a vota spectacolul preferat.
„Poate deloc surprinzător pentru dumneavoastră, spectacolul „My Fair Lady”, semnat de unul dintre cei mai mari regizori româno-americani, Andrei Șerban, a fost de departe cea mai populară producție a stagiunii, cu 60,7% din voturile exprimate de public (o majoritate de aproape două treimi). Acesta a fost urmat de Mizantropul, care a fost preferatul unei cincimi din public, cu 22,8%, devansând „Amphitryon”, clasat pe locul al treilea. Conform voturilor publicului, „My Fair Lady” a câștigat, de asemenea, premiul la categoria cea mai bună regie, cele mai bune costume și cel mai bun decor. Spectacolul de studio preferat de publicul sătmărean a fost „Interactiv”, urmat de „Haos”, iar cel mai popular spectacol pentru tineret a fost „Matei Gâscarul în Sătmar”. În categoria cel mai bun spectacol de teatru de păpuși a câștigat „Am plecat în lume, mă întorc” în regia lui Nagy Regina.” – Bessenyei Gedő István, director artistic prezentând rezultatele chestionarului.
În cadrul galei, voluntarii trupei, Kengye Ádám, Kispál Nándor, Vonház Erik și Vonház Ingrid au fost și primit în semn de apreciere câte o diplomă.
În fiecare an, trupa premiază unul dintre patronii săi cu un abonament pe viață. „Printre laureați s-au numărat „spectatori fondatori” care au deținut abonamente încă de la înființarea trupei, un istoric și cronicar de teatru, un jurnalist, profesori. Anul acesta consiliul artistic a decis să acorde această recunoaștere simbolică celui care este poate cel mai generos și cel mai longeviv patron al teatrului”, a rostit directorul artistic în prezentarea premiului acordat anul acesta antreprenorului Lieb Mihály.
De asemenea, au fost acordate premii personalului tehnic: coafeza Mert Renáte a primit Premiul Diószeghy Olga, iar tehnicianul de lumini Kecskés Lénárd a primit Premiul „Angyalka” (acesta din urmă a fiind fondat în memoria cunoscutei porecle a regizorului tehnic Angel József).
Ca urmare a votului publicului, Budizsa Evelyn a fost desemnată cea mai bună actriță în rol secundar a stagiunii 2023/2024, iar Péter Attila Zsolt cel mai bun actor în rol secundar. În categoria cea mai bună actriță comică și cel mai bun actor comic au fost premiați Keresztes Ágnes și Péter Attila Zsolt, respectiv cea mai bună actriță dramatică a fost desemnată Evelyn Budizsa și cel mai bun actor dramatic Rappert-Vencz Gábor. Fiecare dintre aceștia au fost recompensați cu o diplomă și câte 100 de euro din partea Fundației Proscenium, care sprijină activitatea trupei.
De asemenea, un premiu în valoare de 100 de euro a fost acordat de Baranyai Zoltán Jr. și familia: Premiul Memorial Baranyai Zoltán, numit după fostul contabil al Fundației Proscenium, a fost acordat actorului debutant Erdei Máté.
În urma votului membrilor trupei, premiile de excelență au fost acordate actriței Méhes Kati și actorului Diószegi Attila pentru performanțele profesionale deosebite și pentru munca lor în consolidarea trupei, în timp ce Bogár Barbara și Orbán Zsolt au fost distinși pentru performanțele lor remarcabile din stagiunea 2023/2024.
Valoarea premiului de 200 euro în parte a fost oferită de Clinica Coral. Tot această sumă a fost atribuită distincției nou fondate, decernate de acum încolo, din doi în doi ani personalului cu studii superioare. Primul din seria Premiilor Ferenc Kovács a fost acordat secretarului artistic al trupei, Tamás Ágnes.
Marile premii ale trupei au fost rezervate pentru sfârșitul galei: noul premiul acordat de directorul artistic, Premiul Memorial Csíky András, finanțat de Kreatív SRL cu suma de 500 de euro, a fost acordat actorului Rappert-Vencz Gábor. Premiul Alajos Ács și suma de 500 de euro oferită de Poszet SRL au fost acordate actriței Budizsa Evelyn.
Cea mai prestigioasă distincție, Premiul Harag György în valoare de 1000 de euro oferit de Autonet Import SRL a fost acordat actriței Kovács Nikolett.
La final, publicul și membrii trupei au ieșit în curtea teatrului, unde, la un pahar de vin și tradiționala pâine cu untură, au avut ocazia de a purta discuții deliberate, transmite Biroul PR al Trupei Harag György