Specialiști din cadrul instituției organizatoare, ai Muzeului Județean Satu Mare, ai Bibliotecii Județene Satu Mare, ai Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, ai Arhivelor Naționale ale României - Biroul Județean Satu Mare, vor prezenta lucrări despre protejarea, conservarea, restaurarea, cercetarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil și imobil din județul nostru.
Viceprimarul Adelin Cristian Ghiarfaș a subliniat în deschiderea evenimentului importanța conservării patrimoniului local și colaboarea cu toate instituțiile care au responsabilități în acest domeniu.
„Îmi permit să spun că din punctul meu de vedere memoria are legătură cu adevărul, iar dacă astăzi suntem prezenți cu toții la acest eveniment este pentru că strămoștii noștri au construit și au crezut în adevăr, au dat importanță valorilor și au pus suflet în tot ceea ce au făcut pentru a ne lăsa nouă o moștenire bogată care știm bine cu toții este apreciată peste tot în lume.
Prin intermediul acestei moșteniri, noi, cei de astăzi reușim să menținem o legătură cu trecutul, dar în aceleași timp să rămânem ancorați în prezent privind optimiști spre viitor. Sunt convins că toți cei care suntem prezenți astăzi la acest eveniment ne dorim salvagardarea patrimoniului cultural și astfel să contribuim la construirea unui drum cu sens unic pe care să pășească și în viitor oamenii încrezători, care să vadă necesitatea valorificării şi promovării patrimoniului local, naţional și universal.
Sunt onorat să reprezint Primăria Municipiului Satu Mare la acest eveniment important pe care această clădire superbă de patrimoniu îl găzduiește și care se află în proprietatea noastră. Am reușit în ultimii ani să o punem în valoare și să o readucem în atenția publicului, așa că sper să vă simțiți aici ca și acasă.
Mă bucur, de asemenea, să îl văd printre invitați pe domnul Ioan Darida, lector universitar, doctor în arte plastice, expert restaurator patrimoniu, un om de mare valoare care s-a născut pe meleaguri sătmărene. Dumnealui reprezintă dovada vie a modului în care prin multă muncă, implicare, având o educație solidă și un mare respect pentru moștenirea noastră culturală putem contribui la edificarea unei atitudini juste față de patrimoniul cultural.
În numele domnului primar Kereskényi Gábor și al meu, vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră, în prezentarea lucrărilor în cadrul acestui simpozion și să ne revedem cu bine și anul viitor, tot aici, în Casa Meșteșugarilor.”