Oraşul Zutphen este situat în partea de nord-est a provinciei Gelderland, Țările de Jos, având o populaţie de aproape 40.000 de locuitori, conform recensământului din 2020. Acesta nu este un oraş mare, fiind așezat între Râul IJssel şi Canalul Twente. Râul Berkel se varsă în Ijssel la Zutphen și străbate centrul oraşului. Aceasta nu este o coincidenţă, deoarece în trecut, apa era esenţială pentru comerţ. Totuşi, pe lângă peisajul său splendid, are un punct de atracţie unic. Plimbarea pe malul râului Issel oferă multiple posibilităţi de a te bucura de frumuseţile relaxante ale acestui râu. Împătimiţii de artă şi istorie sunt pe deplin satisfăcuţi de cele două muzee: Muzeul Municipal, cu colecţia sa de artefacte şi Muzeul Henriette Polak, cu colecţia sa de artă modernă. Colindând oraşul vechi, întâlneşti o amplă varietate de clădiri istorice. Oraşul este uşor accesibil, beneficiind de importante legături (drumuri, căi ferate şi navigabile), ceea ce constituie un motiv în plus pentru a vizita acest frumos oraş. Contactul dintre cele două oraşe s-a realizat în anul 1970, în contextul inundaţiilor teribile din Romania, care au afectat grav judeţul Satu Mare.
„Protocolul de prietenie” a fost semnat în anul 1970 la Satu Mare, fiind printre cele mai vechi din ţara noastră și consfințind relația strânsă de prietenie dintre cele două orașe. Din informațiile care există din perioada respectivă, legătura dintre cele două oraşe este prima de acest fel între un oraş din Europa de Vest, occidentală şi un oraş aparținând blocului comunist, aflat în momentul respectiv în spatele Cortinei de Fier. Protocolul de Prietenie dintre cele două oraşe a stat la baza semnării ”Acordului de înfrăţire” între cele două oraşe, doi ani mai târzi, în anul 1972. În 1990 s-a înființat la Zutphen ”Comitetul de Coordonare a Relațiilor de Înfrățire Zutphen - Satu Mare”, compus din voluntari. Acesta beneficiază de sprijinul financiar al Primăriei Zutphen și este responsabil cu organizarea evenimentelor comune.
În anul 2005 a început implementarea primului proiect Logo East I (program de finanţare al Ministerului Afacerilor de Externe al Olandei), implementat de cele două primării şi de primăria Tartu din Estonia. Principalul obiectiv l-a reprezentat dezvoltarea capacităţii administrative prin schimburi de experienţă. Au urmat alte două proiecte, Logo East I şi Logo East II, unul axat pe îmbunătăţirea managementul resurselor umane la Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare, iar cel de al doilea, la Primăria Satu Mare, în cadrul cărora, sute de angajaţi au beneficiat de pe urma schimburilor de experienţă şi a sesiunilor de instruire organizate în ambele orașe și al căror manager a fost domnul Jacques van Trommel. Ultima întâlnire în cadrul acestor proiecte a avut loc în anul 2011. În anul 2007 a fost înfiinţată ”Fundaţia Casa Sătmăreană”, care a avut printre membrii săi fondatori reprezentanți ai celor două primării, Instituţiei Prefectului Județului Satu Mare şi oameni de afaceri din cele două oraşe. În 2008 a început implementarea pe o perioadă de trei ani a unui proiect Matra (finanţat de Ministerul Afacerilor de Externe din Olanda), de către Fundaţie şi Organizaţia ”Sutfene” din Zutphen, al cărei preşedinte executiv, domnul Bonnes Venema, a fost şi membru fondator al Fundaţiei. Proiectul, intitulat „Împreună pentru vârstnici, împreună pentru îngrijirea la domiciliu”, a urmărit organizarea unor schimburi de experienţă pentru asistenţi medicali din Satu Mare şi a unor sesiuni de instruire în Satu Mare şi în Zutphen pentru manageri sătmăreni activi în domeniul asistenţei acordate persoanelor vârstnice. Cea mai importantă realizare a Fundaţiei a fost inaugurarea, în anul 2011 a ”Căminului de Argint”, centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, situat în Viile Satu Mare.
Municipiul Satu Mare a sărbătorit 40 de ani de înfrăţire cu municipiul Zutphen (Olanda) în anul 2010, acesta fiind declarat „Anul Infrăţirii“. Au fost realizate o carte şi un DVD comun al celor două oraşe, dedicate relației de înfrățire atât de speciale și trainice.
Site: zutphen.nl