×
PROTECȚIA MEDIULUI
HARTA DE ZGOMOT
HARTA DE ZGOMOT

 

Zgomotul ambiant  este definit ca un  sunet exterior nedorit sau dăunător generat de activităţile umane, care include zgomotul emis de mijloacele de transport, de traficul rutier, feroviar, aerian şi zgomotul provenit de la amplasamentele unde se desfăşoară activităţile industriale.

Zgomotul ambiental: 
Directiva-cadru privind zgomotul ambiental, Directiva 2002/49/CE(privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental), vizează reducerea expunerii la zgomotul ambiental prin armonizarea indicatorilor de zgomot și a metodelor de evaluare, colectându-se informații legate de expunerea la zgomot sub forma unor „hărți acustice” și punând aceste informații la dispoziția publicului pentru localități cu o populație mai mare de 100.000 de locuitori. 

Atingerea unui nivel înalt de protecție a sănătății și a mediului este parte a politicii comunitare, iar unul dintre obiectivele care trebuie urmărite este protecția împotriva zgomotului. 
În Cartea verde asupra strategiei viitoare privind zgomotul, Comisia a desemnat zgomotul ambiental ca fiind una din principalele probleme de mediu din Europa. Decizia de implementare a Comisiei (EU) nr. 2021/1967 privind crearea unui depozit de date este obligatorie și crearea unui mecanism de schimb de informații digitale în conformitate cu Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului. 

Legea nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant cu modificările și completările ulterioare, (prin care sunt implementatea reglementările UE), abordează unitar, la nivel național, evitarea, prevenirea sau reducerea efectelor  dăunătoare  provocate  de  expunerea  populației  la  zgomotul  ambiant,  inclusiv  a disconfortului, prin implementarea progresivă a următoarelor măsuri:
a) determinarea expunerii la zgomotul ambiant, prin realizarea cartării zgomotului cu metodele de evaluare prevăzute în prezenta lege;
b) asigurarea accesului publicului la informațiilecu  privire  la  zgomotul  ambiant  și  a efectelor sale;
c) adoptarea, pe baza rezultatelor cartării zgomotului, a planurilor de acțiunepentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant. 
Prin Ordin MMAP nr. 2328/202 sunt  aprobate valorile-limită pentru indicatorii L_zsn, L_noapte, L_zi și L_seară.

Prin HCL Satu Mare nr. 11/25.01.2024,  UATM  Satu  Mare  a  elaborat,  conform  Legii 121/2019,  cu  modificările  ulterioare, ”Harta strategică de zgomot pentru municipiul Satu Mare”,   .
Prin acest studiu s-au evaluat nivelurile de presiune acustică rezultate în urma realizării hărții strategice de zgomot pentru UAT Municipiul Satu Mare.

Din analiza hărților strategice de zgomot pentru industrie nu se observă depășiri ale valorilor maxime permise -55 dB(A). 
Prin HCL Satu Mare nr. 405/19.12.2024 s-a elaborat ”Plan de acțiune pe zgomot pentru municipiul Satu Mare pentru perioada 2023-2027”
Au fost identificate zonele cele mai poluate fonic, acestea provenind din traficul rutier și s-au propus o serie de măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot.  

 UAT Satu Mare a desemnat zone liniștitea următoarele locații: Parcul Cubic, Gradina Romei,  Pădure Urbană Noroieni

În următorii 3-4 ani  urmează  să  se  materializeze următoarele proiecte care conțin măsuri indirecte  cu efect asupra reducerii zgomotului:
- piste pentru bicicliști, care acoperă marea parte a orașului, în lungime totală de cca 26,70 km și a unui sistem de închiriere biciclete. ÎN DERULARE
-Realizarea podului 3 peste Someș. ÎN DERULARE
-Realizarea unei pasarele pietonale și velo peste Someș -  REALIZAT
- Întreținerea și repararea străzilor. -PERMANENT
-Modernizarea  unor  străzi  de  pământ  și  realizarea  unui  carosabil  modern  cu îmbrăcăminte asfaltică. ÎN DERULARE/PERMANENT
-Realizarea unei piste pentru bicicliști pe coronamentul digului mal drept al râului Someș de la podul tehnologic până la limita administrativă a municipiului, spre localitatea Dara. - ÎN DERULARE
-Reamenajarea zonei degradate a malurilor Someșului între cele două poduri rutiere, în suprafață totală a terenului de 57998 mp. ÎN DERULARE 
Alte măsuri pentru reducerea zgomotului la sursă directe :
Măsura1 - Interzicerea accesului autovehiculelor cu masa depeste 7,5t intre orele 23.00 –07.00 pe străzile unde este necesara ameliorarea urgentă. 
Măsura 2 - Utilizarea transportului in comun local, județean si intrajudețean pe banda specială destinată acestuia.
Măsura 3 - Utilizarea transportului in comun electric cu precădere pe străzile cu ameliorare urgentă.Termen de implementare.
Măsura 4. Pe străzile care nu necesită ameliorare urgentă, adoptarea unei limite de viteză de30 km/h în zonele rezidențiale, în dreptul creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor, unităților din sistemul sanitar de stat sau privat.

Documente
  • 2025.01.23
    HOTĂRÂREA NR. 11/25.01.2024 privind aprobarea documentației HARTA STRATEGICĂ DE ZGOMOT A MUNICIPIULUI SATU MARE, elaborată în cadrul obiectivului de investiție „REACTUALIZAREA HĂRŢII DE ZGOMOT A MUNICIPIULUI SATU MARE
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare - Raport privind datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Raport privind datele obținute prin cartarea zgomotului
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Raport privind evaluarea rezultatelor obținute prin cartarea de zgomot pentru fiecare hartă strategică de zgomot
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Lzsn Trafic rutier
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Ln Trafic rutier
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Lzsn Industrie
  • 2025.01.23
    Harta Strategică de Zgomot Municipiul Satu Mare Ln Industrie
  • 2025.01.23
    HOTĂRÂREA NR. 405/19.12.2024 privind aprobarea documentației Plan de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectului acestuia în Municipiul Satu Mare
  • 2025.01.23
    Plan de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectului acestuia în Municipi-ului Satu Mare