×
PROTECȚIA MEDIULUI
interzis arderea vegetației uscate
interzis arderea vegetației uscate
 

 

Interdicții privind arderea miriștii, vegetației ierboase

Având în vedere începerea sezonului de primăvară şi posibilitatea izbucnirii incendiilor de vegetaţie uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetaţia uscată, reamintim că:

Cetăţenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Totodată reamintim și prevederile din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, respectiv obligațiile ce revin tuturor persoanelor fizice si juridice conform art. 94 alin.1, lit. n) nu ard miriştile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă.

Cu toate că arderea vegetației încă reprezită o practică des întâlnită în activităţile de curățare sau igienizare a terenurilor, aceasta nu este în concordanță cu principiile de protecție a mediului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetației ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice conform OUG OUG nr.195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare art 96 alin (3) pct 16. 

De asemenea, Ordonanța de Urgență  nr. 92/2021  privind regimul deșeurilor, transpune cerințele introduse prin Directiva ( UE) 2018/851 a Parlamentului European și a Consililui privind deșeurile. Conform acestui act normativ, este interzisă abandonarea deşeurilor, eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop, incendierea deşeurilor de orice fel. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10000 lei la 20000 lei pentru persoane fizice și de la 50000 la 70000 lei pentru persoane juridice nerespectarea  acestor prevederi. 

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase este dăunătoare unor componente de mediu.

Incendiile determină modificarea calității aerului prin fumul rezultat, determină reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi poate duce la scăderea biodiversităţii, provocând moartea unor specii de floră/faună sălbatică și distrugerea microfaunei specifice solului.

Documente