×
PROIECTE MARI
AMENAJARE MALURI RÂUL SOMEȘ
AMENAJARE MALURI RÂUL SOMEȘ

Malurile Someşului constituie astăzi cea mai mare rezervă de suprafeţe publice din oraş. Amenajarea peisageră a luncii şi mobilarea ei cu oferte de agrement creşte atractivitatea ei ca spaţiu public. În mediile urbane pe care le traversează, digurile devin, din bariere, elemente de mediere între oraş şi parc. De asemenea, includerea temei "Someş - axă verde a oraşului" în calendarul cultural al oraşului asigură integrarea acestui spaţiu în conştiinţa publică.

Proiectul este finațat din fonduri europene și va consta în remodelarea terenului şi transformarea acestuia într-un parc și un loc de promenadă pentru sătmăreni.  În cadrul proiectului se va realiza dotarea zonei cu facilităţi de recreere şi petrecere a timpului liber prin amenajare de alei, locuri de joacă, terenuri de sport / fitness, montarea de mobilier urban, instalaţii de iluminat, supraveghere video, distribuţie semnal Wi-Fi. Valoarea totală a proiectului: 8,493,748.01 lei. Lucrările cuprind:


MAL DREPT

  • Nivelarea terenului şi însămânţarea gazonului pe platformele orizontale dintre taluzurile malului drept unde urmează a fi realizate aleea principală şi poteca;
  • Gazonarea terenului între dalele aleilor, potecii şi piaţetelor;
  • Salubrizarea terenului degradat, cosire şi însămânţare iarbă;
  • Toaletare copaci existenţi
  • Se propune realizarea unei alei pietonale principale din dale tip lespezi de beton aşezate în fâşii ţesute intercalate cu fâşii de zonă verde – gazon. De-a lungul acestei alei pietonale s-au propus şase puncte de interes după cum urmează:

1. Loc de joacă pentru copii 558 mp;
2. Zonă de fitness în aer liber 163 mp;
3. Două zone ponton
4. Scena evenimente cu gradene 125,81 mp scenă + gradenă de 500 de locuri;
5. Pavilion expoziţional suprafaţă construită de 220,82 mp şi suprafaţa utilă de 200,92 mp;
6. Zona socializare tineret – la hamace.

  • Se propune realizarea următoarelor căi de circulaţie/accese: alee pietonală; potecă; rampă pentru persoane cu dizabilităţi; scara acces ponton; scara acces zona fitness.

MAL STÂNG

  • Nivelarea terenului şi însămânţarea gazonului pe platforma orizontală dintre baza digului şi primul taluz din partea superioară a malului stâng;
  • Salubrizarea terenului degradat, cosire şi însămânţare iarbă;
  • Toaletare copaci existenţi;
  • Refacerea aleii existente şi dotarea acesteia cu bănci coşuri de gunoi şi un sistem de iluminat cu stâlpişori pitici cu rol de ghidare şi marcare a traseului.